Bingo: Asal-usul keazaman

Budaya terdedah kepada penyeberangan sempadan apabila terdapat perjalanan dan penerokaan antarabangsa. Satu perkara yang biasa di satu kawasan di dunia akan ditemui di mana-mana. Walaupun masa boleh membawa kepada beberapa variasi selama beberapa dekad, inovasi dan ciptaan tidak boleh dihadkan. Air membentuk rupa buminya. Ilmu, maklumat, kesedaran juga tersebar perlahan tetapi dengan keazaman kiss918.

Asal-usul bingo, hiburan hari ini dan permainan menjana wang, adalah dari Itali. Walaupun permainan asal dicipta pada tahun 1530, ia mendapat penerimaan di seluruh dunia sebagai permainan loteri selama beberapa abad yang lalu.

“Lo Giuoco Del Lotto D’Italia”, loteri mingguan Itali, telah dicipta pada tahun 1530. Ia bertujuan untuk dimainkan hanya pada hari Sabtu. Perancis berpusu-pusu ke Itali pada masa ini dan permainan itu, yang menular dan merebak dengan cepat ke Perancis, menarik perhatian dan daya tarikan golongan elit sekolah. Permainan ini diberi dimensi baharu apabila kad ditarik kepada sembilan menegak dan tiga mendatar, mencipta grid. Ia juga digunakan di Jerman untuk mengajar pendaraban dan ejaan.

Pemain karnival A.S. “beano,” yang mencipta permainan itu, sebenarnya adalah perintis Bingo. Edwin S. Lowe datang melawatnya di khemah karnivalnya di Jacksonville, Georgia. Lowe ialah seorang jurujual kembara untuk mainan dan satu-satunya khemah yang dibuka pada karnival itu ialah khemah beano. Peliknya, dia memasuki sebuah khemah dan kagum dengan suasana dan keseronokan di dalamnya. Orang ramai sangat teruja dan terlibat dalam permainan.

Lowe, seorang pereka mainan, adalah seorang penjual yang berdaya usaha. Lowe serta-merta melihat potensi dan merancang jauh ke hadapan untuk menyebarkan permainan kepada pelanggannya ke timur.

Dia suka bereksperimen dengan kacang, kadbod, setem getah dan bahan lain. Selepas memberikan permainan itu penampilan yang menarik, dia menjemput rakan-rakannya untuk bermain dengannya. Mereka mengalami keseronokan yang sama seperti yang dilihatnya di khemah karnival. Rakan-rakannya juga teruja, dan salah seorang daripada mereka secara spontan menjerit “Bingo!” Ia adalah jeritan yang ketara kerana ia mencipta perkataan baharu yang memberikan nama semasa kepada permainan ini.

Bingo menjadi popular. Bingo disayangi oleh kanak-kanak, ibu bapa, dan semua lapisan masyarakat. Melalui usaha yang teliti dan terancang seorang Pendeta dari Wilkes- Barre di Pennsylvania, ia juga telah diperkenalkan kepada gereja-gereja. Salah seorang umatnya mencadangkan kepada paderi supaya dia membenarkan promosi dan penggunaan permainan itu untuk membantu mengumpul dana. Ini akan menjadi satu cara untuk gereja keluar daripada krisis kewangannya. Paderi itu dipujuk, tetapi tidak lama kemudian menyedari bahawa kemungkinan menang terlalu tinggi memandangkan jumlah semasa, 24.

Lowe menyedari masalah dengan permainan itu dan menghubungi Carl Leffler dari Columbia University untuk memintanya mencipta 6,000 reka bentuk kad bingo baharu dengan kumpulan nombor tidak berulang. Ini akan mengurangkan peluang untuk menang.

Ia menjadi sangat popular dan diterima di seluruh Eropah dan Amerika Syarikat. Permainan ini menjadi sangat popular dan menarik ramai peniru, yang membuat perubahan sederhana dan memperoleh wang tunai yang cepat. Kemurahan hati Lowe memudahkan pesaingnya untuk membayarnya satu dolar untuk nama tanda dagangan. Oleh itu, “Bingo”, perlahan-lahan tetapi pasti, menjadi istilah generik.

Daripada Lo Giuoco Del Lotto D’Italia di Itali kepada Le Lotto Perancis, kepada bantuan pendidikan kanak-kanak Jerman dan Beano dari Amerika Utara. Bingo secara beransur-ansur berkembang dari sekolah ke gereja kepada karavan, menjadi mod hiburan yang hebat. Anda boleh menemuinya di banyak dewan bingo serta banyak kasino dalam talian. Ia adalah salah satu permainan yang paling popular hari ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *