Adakah Mustahil untuk Memenangi Loteri?

loteri

Anda pasti pernah mendengar klise lama: Anda lebih cenderung terkena petir daripada memenangi loteri. Adakah klise ini benar atau hanya legenda bandar? Sekiranya ia benar, maka itu bermakna bahawa mustahil untuk memenangi loteri. Mari lihat fakta.

Apakah kemungkinan disambar petir? Menurut Storm Data, sebuah penerbitan perkhidmatan cuaca  DOWNLOAD EVO888 IOS AS, kemungkinan disambar petir adalah sekitar 1-dalam-700,000. Sekarang, apakah kemungkinan memenangi loteri? Itu bergantung pada undian apa yang anda mainkan. Mari kita ambil, sebagai contoh, jenis loteri yang paling popular, 6/49. Kemungkinan untuk mendapatkan semua enam dari empat puluh sembilan angka adalah kira-kira 1-dalam-14-juta. Jadi, nampaknya benar bahawa anda lebih cenderung disambar petir. Tetapi mari kita selidiki lebih jauh.

Peluang memenangi loteri dengan satu tiket pada satu seri adalah 1-dalam-14-juta. Tetapi kebanyakan orang yang bermain lotto bermain berkali-kali sepanjang tahun dan, walaupun, dengan lebih dari satu tiket setiap undian. Di situlah peluang berubah secara mendadak. Nampaknya mustahil untuk memenangi loteri dengan hanya satu tiket, tetapi bermain banyak tiket secara drastik mengubah kebarangkalian.

Katakan anda memutuskan untuk membeli 20 6/49 tiket untuk satu cabutan. Menurut anda bagaimana kemungkinan kemenangan itu? Jumlahnya 1-dalam-700,000. Sama seperti kemungkinan disambar petir pada tahun tertentu. Lakukan itu beberapa kali setahun, dan apa yang kelihatannya mustahil menjadi mungkin.

Oleh itu, adakah mustahil untuk memenangi loteri? Tidak ianya bukan. Itu mustahil, tetapi mungkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *